martes, 30 de junio de 2009

I SI ELS AJUDESSIM?

Ens queixem sovint de les plagues de mosquits que envaeixin i quasi ben bé sempre pensem en combatre'ls amb insecticides; no parem atenció en que precisament són l’aliment dels insectívors. Aquest animals tenen moltes dificultats per trobar lloc pel seu cau o niu.
L’ultim cap de setmana de maig vam visitar els nostres fills a Salzburg, i vam fer vàries sortides pels voltants tan meravellosos que hi ha la regió amb llacs, estanys i boscos tant formidables, així com la fronterera Babiera. Em va sorprendre molt gratament en veure que a molts arbres als troncs hi havia clavades unes caixes de fusta estretes i rectangulars. Guiat de la curiositat vaig preguntar la seva utilitat. Em van informar que eren caixes refugi pels ratpenats. Com tinc el costum de córrer per les ribes de gespa del Besós se'm va ocorre al instant que aquí es podrien posar als ponts. Els quiròpters tindrien molta feina per acabar amb els núvols de mosquits que al capvespre inunden les ribes d’aquest riu feliçment en procés tant avençat de recuperació.
Si els ratpenats son els insectívors nocturns les orenetes i falciots ho son del dia. Penso que igualment es podria aprofitar aquestes estructures per facilitar-ne la nidificació d’aquests ocells que malauradament tenen poques facilitats per fer-ho. L’oreneta (hirundo rustica) acostuma a fer el seu niu sota teulada, normalment als estables, però si el facilitem en un lloc aixoplugat amb un angle de fusta en fa el seu niu de bon grat.
Els falciots i ballesters ho tenen més magre per a establir-se ja que la seva anatomia,amb peus tant curs, els obliga a enlairar-se sempre des de un lloc alt.
Per això fora bo que als alers de les teulades es fessin les cavitats on poguessin fer el seu niu. Molt sovint veiem aquests ocells ficant-se en els antics forats de ventilació que es deixaven a sota de les teulades.
En els voladissos de les teulades, sobre tot si estan fets amb teula, i pintats de calç i orientats al sol tant de matí com de tarda, atrauen molt les orenetes per fer el seu niu.




No hay comentarios: