jueves, 10 de junio de 2010

PROJECTE CAIXES NIU PER A LA MALLARENGA


PLANTEJAMENT I JUSTIFICACIÓ
A les nostres ciutats en els parcs i les minses agrupacions d'arbres dels nostres carrers si parem la nostra atenció amb calma ens sorprendrà un petit ocell groc amb el cap llistat en negre que molt diligentment va repassant les branques i fulles picotejant buscant-se el seu aliment que son els insectes que parasiten els arbres. També si tenim paciència el sentirem el seu tentineig com si un petit ferrer colpeges un ferro a la farga. És per això que en castellà es diu herrerillo.
Es l'eixerida mallarenga que de sol a sol esporga de paràsits els arbres.
La nostra bonica criatura té un greu problema amb els arbres urbans ja que són tots arbres joves i no presenten cap forat on fer el niu; inclús es dona el cas que molt sovint veient que els arbres vells són arrencats i que es planten arbres nous.
La nostra actuació serà doncs oferir a aquest depredador d’insectes una caixa per que pugui fer el seu niu.
MECÀNICA I DESEMBOLUPAMENT DEL PROJECTE
La confecció de caixes niu acostuma a fer-se amb fustes tot i que es poden utilitzar altres materials com fang. Això si, donat que als nostre clima mediterrani es donen temperatures elevades no es poden utilitzar materials, com metalls i plàstics que incrementarien la temperatura de l’interior.
Les caixes que veiem penjades acostumen a tenir un aspecte com d’una petita casa amb teulada i que al front pressenta un forat rodó per on entra i surt l’ocell.
L’esquema d’aquesta construcció amb les mides es el que es pot veure al llibre “Els amants de la Natura” Ed. Blume i que regalava la Caixa de Barcelona allà pels anys vuitanta, actualment el podem l’esquema i els procediment a seguir a la web www.xtec.cat/~jcerdeir/ .
Per tal d’aconseguir la motivació es podem veure uns videos de la web educativa del Regne Unit http://www.arkive.org/blue-tit/parus-caeruleus/
Els continguts d’aquesta activitat estan a cavall entre el medi natural, la plàstica i l’educació del medi ambient.
Procediments per fer la caixa niu de una caixa de fruita
Hi ha unes caixes de fruita, que cada dia llencen els botiguer al contenidor de la brossa, que estan fetes de fusta normal i els dos costats mes llargs d’uns 54 cm o 44 cm de llargs, per 9 cm d’amples i 0,5 cm de gruix que són ideals per la nostra activitat.
Aquestes caixes estan cosides amb grapes i les poden desfer fàcilment amb unes estenalles o alicates i un tornavís.
Per tal de facilitar la confecció de les caixes niu es pot fer un prisma de cartró al que podem enganxar les fustes amb cola blanca de fuster o simplement mantenir-les subjectes per sobre de la nostra figura de cartó per tal de que es mantinguin ajuntes fins que o bé les clavem o les encolem i clavem.
Un tros de cantonera de la caixa de fruita el farem servir per clavar el davant i el de darrere de la caixa niu.
Farem un forat al mig per tal de poder passar el filferro per penjar la caixa a les branca del arbre.
En aquest travesser hem de col·locar les dues fustes que faran de sostre que han de permetre obrir per tal de fer observacions i la conservació i manteniment.
Si no no velem deixar el cartró dintre de la caixa niu el que cal fer aprofitar les fustes de la base de la caixa de fruita enganxar-les amb cola blanca de fuster, per dintre, i de retruc es s’enforteix tota l’estructura. Aquestes tires són fàcilment retallables amb un cutter.
El forat del frontal ha de tenir 25 mm si volem destinar la caixa niu a la mallarenga si fem el forat de major diàmetre la caixa niu pot ser ocupada per altres ocells més grans com ara el pitroig, el tallarot, el coltort, l’estornell, el pigot o el pardal.

No hay comentarios: